D-vitamin csak óvatosan!

Moderátor: Supervisor

Supervisor
Hozzászólások: 3643
Csatlakozott: hétf. ápr. 09, 2007 8:16 pm

D-vitamin csak óvatosan!

HozzászólásSzerző: Supervisor » kedd ápr. 10, 2007 3:48 pm

Ajánlatos a D-vitamin alkalmazásakor szigorúan batartani az adagolást és a megadott adagot semmiképpen sen szabad túllépni!
Ellenkező esetben nagyon kellemetlen a arrythmiás szívműködés léphet fel.
Soha ne tegyél olyan dolgot mással, amit nem szeretnél, ha veled is megtennének!
Legyen Isten által áldott és gyógyulást hozó a kezed, mindazokért, akik érte nyúlnak!

Supervisor
Hozzászólások: 3643
Csatlakozott: hétf. ápr. 09, 2007 8:16 pm

HozzászólásSzerző: Supervisor » csüt. ápr. 12, 2007 1:45 pm

Commendable at his ergosterol application strictly a batartani portioning and the given portion in no way on nor exceed!
The arrythmiás heart action would ascend in default the law very awkward.
Soha ne tegyél olyan dolgot mással, amit nem szeretnél, ha veled is megtennének!
Legyen Isten által áldott és gyógyulást hozó a kezed, mindazokért, akik érte nyúlnak!

szilver1
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: szomb. máj. 17, 2008 12:17 pm

D vitamin

HozzászólásSzerző: szilver1 » hétf. máj. 26, 2008 12:08 pm

És vajon mi az előirt adag? Még ha az ember túl is lépi nem lehet annyit beszedni még emelt vitamin adaggal sem,hogy az probléma legyen a jelen táplálkozási szokások mellett.h

Supervisor
Hozzászólások: 3643
Csatlakozott: hétf. ápr. 09, 2007 8:16 pm

Re: D vitamin

HozzászólásSzerző: Supervisor » hétf. máj. 26, 2008 5:31 pm

szilver1 írta:És vajon mi az előirt adag? Még ha az ember túl is lépi nem lehet annyit beszedni még emelt vitamin adaggal sem,hogy az probléma legyen a jelen táplálkozási szokások mellett.h


Ez nagyon súlyos tévhit!

Szívre ható glycozidokkal együtt óvatosan adható, mert az esetleges hypercalcaemia szívritmuszavart okozhat.

Túladagolás esetén D-hypervitaminosis alakul ki: fejfájás, étvágytalanság, gyengeségérzet, fogyás, gyomor-bélműködési zavarok: hányás, obsipatio, hasmenés, izom- és csontfájdalom, növekedési zavar.

Súlyos túladagolás esetén a D-vitamin hatása ellentétes!
A csontok mésztartalmának csökkenése és a vér- valamint a vizelet kalcium szintjének melkedése. A szövetekben, erekben és a vesékben mészlerakódások (veseelégtelenség) központi idegrendszeri zavarok léphetnek fel.
A tünetek reverzibilesek, ha a D-vitamin bevitelét megszakítják.
Teendő mérgezés esetén: kalciumszegény diéta, bőséges folyadékbevitel, kalcitonin, glukokortikoidok.

Szóval a tévhittel ellentétben közel sem veszélytelen a nem az előírás szerinti mennyiségben történő alkalmazása!
Soha ne tegyél olyan dolgot mással, amit nem szeretnél, ha veled is megtennének!
Legyen Isten által áldott és gyógyulást hozó a kezed, mindazokért, akik érte nyúlnak!

laszlo
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: kedd máj. 13, 2008 6:41 am

A D-vitaminról....

HozzászólásSzerző: laszlo » szer. okt. 01, 2008 7:10 pm

Számos tudományos és nem tudományos (áltudományos) cikk, iromány jelent már meg a D-vitaminról napjainkig, - sajnálatos, hogy a róla (a D-vitaminról) lebeszélni akarók (tőle óva intők) vannak többen. A valóság ugyanis az, hogy mára egyértelmüen bebizonyosodott a D-vitamin fontossága, s az hogy a hiánya mérhetetlen és sokszor visszafordíthatatlan károkat okoz a szervezetünkben. A tiltása, a róla való lebeszélés több mint népbutítás.

Nem írhatnék a D-vitamin érdekében vagy annak áldásos hatásairól külömb jobb cikket azoknál akik ezt előttem már megtették. Éppenezért, egyet ezek közül idemásolok, (a végén megjelölve a forrást is):

""A D-vitamin a napsütés hatására az emberi bőrben jön létre és némi átalakulás után a májban és a vesénkben, részt vesz szinte minden létfontosságú életfolyamatban.

Hogy ezt pontosan megértsük, egy kicsit meg kell vizsgálnunk ezt a folyamatot.

Ez talán azért is hasznos, mert nem tud egy huncut kereskedő eladni nekünk háromszoros áron D-vitamint, mert az ő D-vitaminja nem „sima” D-vitamin, hanem D3-Vitamin.

A D-vitaminnak három formáját ismerjük. Név szerint: kolekalciferol, kalcidiol, és kalcitriol.
Kolekalciferol – avagy D3-Vitamin

Ez a D-vitamin természetben fellelhető formája, Ez jön létre a bőrünket ért UV-B sugárzás hatására, és ez található meg az ételekben és étrendi kiegészítőkben is.
Kalcidiol 25(OH)D vagy 25D

A vérben keringő prohormont a máj állítja elő közvetlenül kolekalciferolból. Amikor laboratóriumi vizsgálattal akarja az orvos megállapítani a D-vitamin szintünket ezt érdemes vizsgálni. Mivel a következő formája már érdekesen áll elő:
Kalcitriol 1,25(OH)2D3 vagy 1,25D3

A kalcidiolt a vesék és egyéb szövetek alakítják át kalcitriollá, ami a D-vitamin leghatékonyabb formája. Ez a hormon rendelkezik azokkal a csodálatos tulajdonságokkal, amik nélkülözhetetlenné teszik a szervezetünk számára. Gyakran nevezik a D-vitamin aktív formájának.
LET THE SUN SHINE IN

A történelem előtti időkben, mikor a jelenlegi testfelépítésünk kialakult, sokkal több napsütés érte a bőrünket, mint most. Egyrészt az akkori pár ezer főt számláló népesség a Földön az egyenlítőhöz közel élt. Egész napját fedetlen testtel a szavannákon grasszálva élte, és az evolúció során kialakult az akkori napsütés mennyiséghez igazodó optimális folyamat.

A folyamat tökéletesre sikerült. Kifejlesztettünk egy olyan rendszert, ami egyrészt tökéletesen képes átalakítani, felhasználhatóvá tenni és nagyon hosszú ideig tárolni a bőrünket ért napfényt. Ezáltal egy olyan éltető elemet hasznosítani, ami korlátlan mennyiségben és teljesen ingyen – akkoriban munka nélkül – áll rendelkezésünkre.

Még arra is volt időnk, hogy gondoskodjunk a túladagolás elkerüléséről. Ugyan az az UV-B sugárzás, ami előállítja a bőrben a kolekalciferol nevű molekulát, azonnal le is bontja. Éppen annyi marad, szédületesen tág határok között, amennyire szükségünk van.

Nem is volt ezzel semmi problémánk egészen addig, míg fel nem adtuk valami miatt a kedvenc szavannánkat és el nem indultunk benépesíteni a Földet. Ahogy távolodtunk az egyenlítőtől, úgy csökkent a bőrünket érő napsugárzás mértéke. Egyrészt a rövidebb nappalok, másrészt a ferde beesési szög, és nem utolsó sorban a hideghez ruházattal való alkalmazkodásunk miatt.

De kitartóak vagyunk, és töretlenül hiszünk az evolúcióban. Nem adtuk fel. Pár tízezer emberöltő alatt megváltoztattuk a bőrünk színét. A korábbi sötét, pigmentekben gazdag bőrünk kifehéredett, és ezáltal kialakult a mai arány, ami szerint egy skandináv fehér bőrű ember éppen tízszer annyi D-vitamint termel, mint egy fekete bőrű afrikai ember ugyanannyi sugárzás hatására.

Remélem nem csak nekem jutott eszembe az ellentmondásnak tűnő napot sosem látó és sötét bőrű népek sorsa. Például mi van az eszkimókkal? Napsugárhoz ritkábban jutnak, mint Norbi Coca-Colához, és a vérükben a D-vitamin szintje magasabb, mint a legtöbb New-Yorki afro-amerikai taxisnak.

A magyarázat kézenfekvő és a módszer azonos az állatvilág szőrös tagjainak D-vitamin beszerzéséhez. Az étrend tartalmazhat jelentős mennyiségű D-vitamint. A halak, a jegesmedve, a fóka és az eszkimók étrendjében napi szinten jelen lévő egyéb állati belsőség igen nagy mennyiségben tartalmaznak D-vitamint. Miközben a felnőtteknek ajánlott napi bevitel mindössze 5 mikrogramm (a gramm egy milliomod része) egyetlen szelet tőkehalmáj 700 mikrogrammot (120 napi adagot) tartalmaz belőle. Amennyiben csak hetente egyszer eszik valaki egy adag halmájat, hiánybetegség már nem fog kialakulni nála.

A fentiek fényében döbbenetes, hogy a mai európai lakosság 75%-a még a minimálisan szükséges D-vitamin mennyiséghez sem jut hozzá.

Dr. John Cannell a nemzetközi D-vitamin Tanács elnöke legutóbbi hírlevelében arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyon alul van értékelve a D-vitaminpótlás fontossága és az orvosilag ajánlott mennyisége.
TÚL SOK SUGÁRZÁS KÁROSÍTJA A SEJTEKET?

A napfény sötét oldala abban áll, hogy a bőrünket érő UV sugárzás hatására sérül a sejtek DNS-e és sérül mutációk keletkeznek. Az UV sugárzás áthatol a bőr felületén és vér valamint a bőr különféle szöveteit károsítva beteg sejt-mutációkat hoz létre. Nagy valószínűséggel ez történne egy európai emberrel, amennyiben napi 8 órát eltöltene erős napsütésben napról napra hosszú időn keresztül.

Ezek a mutációk végül betegséget okoznának. Hogy ez ne történjen meg, a testünk zseniálisan védekezik a túl sok sugárzás ellen. Felépíti a saját napvédelmi rendszerét. Ennek módja a bőr pigmentációja.

Egy pigmentáltabb (értsd: sötétebb) bőr jobban véd a beeső sugaraktól. Egyszerűen mint egy árnyékoló napernyő.
NÉZZÜK AZ ÖN BŐRÉT!

Tényleg, mit is jelent mindez Önnek? Vessen egy pillantást a bőrére. Remélem, nem lepődik meg nagyon. A bőr színe genetikailag öröklődik a szülőktől. Amennyiben Ön Magyarországon él, fehérnek kellene lennie a bőrének. Ha nem, akkor ősei kicsit kitoltak Önnel. Tényleg nem nagyon, de az lenne a kívánatos, hogy az ember bőrének a színe megfeleljen annak a szélességi foknak, ahol az életét a Földön le kívánja élni.

Amennyiben ez jelentősen eltér, valamit kezdeni kell ezzel az eltéréssel. Akár fekete bőrűként él az egyenlítőtől távol, akár fehérként kerül az egyenlítő környékére, egészségügyi problémát fog okozni neki pusztán ez az egyetlen ellentmondás.

Viszont amennyiben a bőre megfelel ennek az éghajlatnak, biztos lehet benne, hogy akkor kapja meg a megfelelő mennyiségű D-vitamint a napsütésből, ha úgy él, mint az ősei. Napi több órát szaladgál fedetlen testrészekkel a napon, ami itt éppen annyira fogja feltölteni vitaminnal, mint amennyire szükséges. Amennyiben a bőre úgy értékeli, hogy már elegendő, pigmentálódni fog és rövidesen sötétebb lesz, mint korábban.

Amennyiben viszont itt él közöttünk és a bőre sötét jó ha most rájön, hogy valamit kezdenie kell ezzel. Bocs, hogy én szóltam, hogy Ön csak az elmúlt pár ezer évben keveredett erre a vidékre. Nem volt ideje genetikailag jelentősen módosulni. Ne aggódjon, van megoldás Önnek is.
A MEGOLDÁS A D-VITAMINRA

Szerencsére ez igen egyszerű és kézenfekvő. Ráadásul olcsó is. Nem is értem, miért rákban halnak meg évente több ezren, miután drága kezelésekre költötték az örökségre szánt betétkönyvüket, mikor itt van egy ingyenes ellenszer?

A D-vitamin pótlásának legjobb és legolcsóbb módja a napsütés. Ennél egyel kevésbé jó, de napsütés hiányában remek alternatíva a szolárium. Amennyiben sem ez, sem az nem oldható meg, akkor nincs más, tegyük azt, amit a medvék, a tengeri malacok vagy az eszkimók. Együnk D-vitamint. A legjobb és legolcsóbb forrás a különféle étrendkiegészítő halmáj olaj kapszulák. Ezek remekül adagolhatók, és tárolhatók a sötét téli napokra is.
MENNYI A SZÜKSÉGES ÉS A KÍVÁNATOS?

Lássuk, mennyit ajánl Isten ebből a hormonból és mennyit a doktor bácsik.

Méréseket végeztek, hogy fedetlen testtel, kisméretű fürdőruhában mennyi kolekalciferolt termel a bőr. Ez elég tág szórásban, de 10000 és 50000NE közötti, átlagosan 20000NE volt a Bostoni Egyetem mérései szerint mindössze 10 perc alatt a kísérletben résztvevőknél. A mennyiség erősen függött az ember bőrszínétől.

Ez 100 szorosa annak, amit napi ajánlott mennyiségnek javasol az európai medicina.

Hogyan nem kap D-vitamin túladagolást, aki több órát tölt a napsütésben?

Erre a testünk felépítésének tökéletessége a magyarázat. Ugyanaz az UV-B sugárzás, ami előállítja a kolekalciferolt, rögtön el is kezdi lebontani. Pontosan, összehangolva.

A D-vitamint a szervezet képes tartalékolni. Nagyon hosszú ideig. Még 100-120 nappal az utolsó D-vitaminpótlástól számítva is mérhető a vérben a Kalcitriol, aminek mennyisége alig tér el a 100 nappal korábbi szinttől. Vessük ezt össze például a B-vitamin vagy a C-vitamin forgásával, ami 24 órával a bevétele után alig mutatható ki a vérből. Teljesen képes kiürülni.

Ez egyben azt is jelenti, hogy nem szükséges naponta pótolni. Nagyjából mindegy, hogy napi 1000NE vagy heti 7000NE vagy havi 30000NE D-vitaminhoz jutunk hozzá. Szerencsére egyáltalán nem mérgező. A túladagolása nem életszerű, Persze az optimális az, ha minél rendszeresebben jutunk hozzá.

Krónikus hiányt orvosok kezdetben napi 20000NE kolekalciferol adagolásával oldják meg, a napi ajánlott étrendkiegészítő adagja 400-1000NE között biztonságos. Ebben a mennyiségben naponta célszerű beszedni a többi napi pótlást igénylő vitaminnal egy időben.
MENNYI NAPSÜTÉS VAGY SZOLÁRIUM

Ennek adagolására nehezebb konkrét számokat javasolni, de nem is nagyon van értelme. A lényeg az, hogy ne teljen el úgy hónap, hogy valaki nem jut UV-B fényhez olyan mennyiségben, amit a bőrszíne megkíván. Az én fehér bőrszínemnek hosszú ideje elegendőnek tűnik három-négyhetente 10 perc szolárium a téli időszakban és annyi nap nyáron, amennyi éppen éri. Amennyiben ennél fehérebb valakinek a bőre, akkor gyakrabban – mondjuk kéthetente – és rövidebb ideig alkalmanként használja a szolit.

Amennyiben pedig sötétebb a bőre, vagy az alkalmak számát, vagy az alkalmankénti időtartamot kell emelnie.

Egy hazánkban élő fekete bőrű ember, akinek akár 10-20-szor annyi sugárzás kell azonos mennyiségű D-vitamin előállításához, nem tudja ezt csupán napfényből pótolni. Amennyiben van saját szoláriuma, az megoldás lehet, de a legolcsóbb és legmegbízhatóbb számára a halmáj-olaj kapszula lesz.
VÉDEKEZÉS A KÁROS SUGARAK ELLEN

Fontos tudnunk, hogy a fényvédő krémek amellett, hogy maguk is rákkeltő méreganyagokból készülnek, teljesen megakadályozzák a bőrünket a D-vitamin termelésben. Egy nyolcas fényvédő faktorú (SPF=8) védelem a D-vitamint előállítani képes UVB fény 95%-át szűri meg. Még mielőtt valakinek eszébe jutna bekenni magát napvédő krémmel, hadd adjak erre is olyan megoldást, aminek nincs több kára, mint haszna.

A bőrbe jutó napsugarak vagy szolárium sugarak oxidatív károsító hatása ellen fel kell tölteni a testet antioxidánsokkal. Anélkül, hogy nagyon belebonyolódnék ebbe az összefüggésbe, csupán annyit szeretnék elmondani, hogy minél nagyobb mennyiségben vannak jelen antioxidánsok a test szöveteiben – és így a bőrszövetekben is – annál jobban védve van minden kívülről érkező károsító hatásnak, beleértve természetesen az UV sugarakat is. Mivel az antioxidánsoknak nem ismert semmi negatív mellékhatása, a napvédő krémekről pedig naponta jelennek meg olyan írások, hogy a hatóanyagaik maradandó károkat okoznak, jobbnak látom, ha ezzel védekezünk.

A leghatékonyabb védőhatást a különféle karotin vegyületek (bétakarotin, lutein, zeaxantin, astaxantin, A-vitamin) nyújtják. Ezeket az A-vitamin kivételével általában mikroalgákból állítják elő és kaphatók étrendkiegészítő formában, de számos zöldség és gyümölcs is tartalmazza. Elsősorban a sötét, színes gyümölcsök (meggy, szeder, áfonya, kékszőlő, stb…) tartalmazzák nagyobb mennyiségben.

HONNAN TUDOM, HOGY ELEGENDŐ A BŐRÖM ANTIOXIDÁNS TARTALMA?

Ennek az általam ismert legegyszerűbb meghatározását egy Biofoton Szkenner nevű műszerrel lehet megmérni mindössze 5 perc alatt. Ez a mérés hazánkban is több helyen elérhető, pár száz forintba kerül és egy azonnali mérési eredményt ad, amit érdemes megfigyelni.

A legtöbb embernek 20000 alatti értéket fog mutatni a műszer, ami igen alacsony szintet jelent. Az a véleményem, hogy az vette komolyan a javaslatomat, aki 50000 vagy az feletti értéket képes elérni. Ez a fentebb említett superfoodokkal pár hét alatt elérhető. Amennyiben valaki elérte a 70000 feletti értéket, az teljesen védett minden nemű napsugárzással szemben. És mással szemben is, de ez nem témája ennek a könyvnek.
MIT MOND ERRŐL AZ ORVOSOM?

Csodálkoznék, amennyiben egyet értene velem. Ennek a könyvecskének a terjedelmi korlátai miatt nem tudom felfedni, mennyi kutatási adatból jutottam az itt leírt következtetésekre. Akit ez részletesen érdekel, annak javaslom, hogy a www.vitaminbiblia.hu/dvitamin oldalon nézze meg, mennyi kutatási referencia létezik a fenti adatok alátámasztására.

Akinek erre nincs szüksége, az egyszerűen kezdje el feltölteni magát D-vitaminnal és figyelje meg, hogyan javulnak az egészségügyi paraméterei. Egy felső légúti megfázás egy nappal előbb gyógyul, ha valaki szoláriumba megy, vagy napozni, mint ha kihagyja ezt a lehetőséget.

Egy krónikus izületi fájdalom képes egy nap alatt eltűnni – igazolva azt, hogy semmi köze nem volt a kopáshoz vagy a megfázáshoz.

És sorolhatnám, de nem ez volt a célom.

Úgy gondolom, hogy a betegségek igen nagy százalékáért felelős a krónikus D-vitamin hiány és vétek lenne ezt nem kezelni.

Kanada az egyetlen ország, ahol államilag ajánlott a D-vitamin étrend-kiegészítők fogyasztása. Ott napi 1000NE mennyiséget javasolnak életkortól függetlenül. Az Amerikai Táplálkozási Hivatal 2000NE napi mennyiséget tart biztonságosnak orvosi felügyelet nélkül. Szintén életkortól függetlenül.

Ez a mennyiség fillérekért beszerezhető
MIKORRA LESZ LÁTHATÓ EREDMÉNYE A D-VITAMIN PÓTLÁSNAK?

Ne várja senki, hogy egy évek során leromlott egészségi állapot másnapra virradóra el fog múlni pusztán egy szelet libamáj elfogyasztásától.

Amennyiben Önnek krónikus D-vitamin hiánya van, annak ha nem is látható módon, de a jelei már mutatkoznak. A csontjai már vesztettek sűrűségükből és számos orvosilag mérhető paraméterében jelentkezik.

Ennek a legoptimálisabb esetben is hagynunk kell egy évet, mire látványosan javulni fog. A folyamat felgyorsítható olyan mozgással, ami erőkifejtést igényel. Talán a legjobb kombináció az erősport és a D-vitamin együttese. Az egy év alatt el fog fogyni három doboz D-vitamin kapszula, ami 3000Ft körül van vagy egy 20 alkalmas szolárium bérlet, ami 20000Ft egy jobb helyen. Nem olyan nagy kiadás ez, ahhoz képest, mennyit nyerünk belőle.
MIT NYERHETEK A D-VITAMINTÓL?

Ez bámulatos. A fentebb említett kiadások össze sem mérhető a haszonnal. Már közvetlen hasznot jelent, hogy valószínűleg a mostani gyógyszerei közül párra nem lesz szüksége. Mindig megállni akar az eszem, mikor látom, hogy antidepresszánst vásárol és drogozza magát valaki, mikor csupán egy kis napfényre vagy annak hiányában annak utánzatára egy kis szoláriumi kényeztetésre van szüksége.

Az általam itt leírt adatok egyébként annyira közismertek voltak 30 évvel ez előtt, hogy nem értem, hogy veszhettek el ennyire napjainkra. Ma alig találni orvost, aki első kezelésként kizavarná a betegét a napra vagy a legközelebbi szolárium stúdióba, mielőtt felírja neki a szert. A pszichiátriai szakrendelésre első alkalommal érkező gyerekek 91%-ának írnak fel gyógyszert az első alkalommal. Ez őrületesen nagy szám annak tudatában, hogy ezek a szerek gyakran testi, de minden alkalommal gondolati függőséget okoznak.

Amikor én voltam 10 éves, minden megfázásunk alkalmával – főleg télen – egy olcsó kvarclámpával gyógyította a képünket az anyukám.

Hová tűnt az akkori tudásuk?
Megfordított igazság

Szinte csodálatra méltó az őrület, ahogy a mai társadalmunk kezeli a napsütést. Egekbe magasztaljuk a napvédő krémeket és egy onkológus családban szoláriummal ijesztgetik a gyerekeket, ha rosszul viselkednek. Mindez annak köszönhető, hogy az elmúlt húszegynéhány évben a kozmetikai ipar és a bőrrákipar elérte, hogy mindenki éppen a fordítottját gondolja a napsütésről, mint ami a valóság.

A minap olvastam ennek az őrületnek az elméleti alapját Szendi Gábortól a www.tenyek-tevhitek.hu oldalon. Szinte felfoghatatlan, hogy egy Ausztrália felett elvékonyodott ózonrétegtől bőrrákot kapott fél tucat fehérember esete elég volt ahhoz, hogy sok százmillió embertől vonják meg a létfontosságú tápanyagokat évtizedeken át, mesterségesen megbetegítve őket. És senkinek nem jutott eszébe, hogy mit keresett egy hófehér bőrű angol telepes éveken át egy olyan napfényes tengerparton, ahol az őslakosok bőre szinte teljesen feketére pigmentálódott az elmúlt 50000 év alatt.

És mára kialakult az a téves elképzelés, hogy a napsugárzás okozza a DNS mutációt, miközben ennek igazi oka az a tápanyag hiány, amit részben a napsütés hiánya váltott ki.""

Forrás: http://www.naturhirek.hu//index.php?opt ... Itemid=272

László

Supervisor
Hozzászólások: 3643
Csatlakozott: hétf. ápr. 09, 2007 8:16 pm

Re: D-vitamin csak óvatosan!

HozzászólásSzerző: Supervisor » vas. máj. 10, 2009 10:09 am

Köszönjük szépen a nagyon hasznos hozzászólást.
A magam több mint négy évtizedes gyakorlati tapasztalataiból csak annyit fűznék most hozzá, hogy rendkívül ijesztő volt azon betegek állapota és EKG akik elkezdték a D-vitamin szedését és valami folytán túlérzékenyek rá.
Csak rákérdezkor derült ki, hogy a panaszok minden esetben kizárólag a D-vitamin bevétele után jelentkeztek.
Amennyiben egyéb ellenjavallatai nincsenek akkor a napozás, természetesen mértékkel.
Most van itt a szezonja.
Soha ne tegyél olyan dolgot mással, amit nem szeretnél, ha veled is megtennének!
Legyen Isten által áldott és gyógyulást hozó a kezed, mindazokért, akik érte nyúlnak!

laszlo
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: kedd máj. 13, 2008 6:41 am

Re: D-vitamin csak óvatosan!

HozzászólásSzerző: laszlo » csüt. máj. 14, 2009 6:46 pm

A D-VITAMIN ÉS A RÁK
(Szendi Gábor: Napvilágra került tények)


Mióta hatásos népegészségügyi kampányok keretében óvják a lakosságot a túlzott napozástól, háromszorosára nőtt a napfénynek tulajdonított bőrrák -elsősorban a melanóma- eredetű halálozás, indítja 2006 szeptemberében a Medical Hypothesis-ben megjelenő tanulmányát Anthony J. Yun, majd így folytatja: A napfény-kerülést ajánló kampányok meglehet, alábecsülték a napfény-függő biológiai folyamatokat, melyek láthatólag védelmet nyújtanak a rák ellen.
A meghökkentőnek ható gondolat nem légből kapott: az utóbbi 15 év intenzív kutatásai azt jelzik, hogy a D vitaminhiánynak meghatározó szerepe van a különféle rákok kialakulásában, s megfordítva: a D vitamin véd a rákkal szemben, s rákbetegeknél lassítja a daganatok fejlődését.

Sigismund Peller amerikai orvos már 1937-ben felismerte a napfény rákellenes hatását, és Frank Apperly amerikai patológus 1941-ben különös tanulmányt jelentetett meg a Cancer Research-ben. Felmérve az Észak-Amerikai kontinensen a rákos halálozás gyakoriságát, kimutatta, hogy ez délről északra haladva fokozatosan nő, olyannyira, hogy északon már két és félszer többen halnak meg rákban, mint délen. Mégis még negyven év kellett, hogy eredményeiket újra felfedezzék. Cedric F. Garland és Frank C. Garland 1980-ban megjelent vizsgálatukban ismét jelezték, hogy a vastagbélrák észak fele haladva egyre gyakoribb, s ennek oka a kevesebb napfény és az emiatt lecsökkent D vitamin szintézis. Az 1990-es évekre jelentek meg azok a nagy felmérések, melyek vitathatatlan összefüggést mutattak ki a mellrák, petefészekrák valamint a prosztatarák és a D-vitamin hiány között. Egy 2002-es kiterjedt kutatás már 14-féle ráktípust hozott összefüggésbe a csökkent mértékű ultraviola B sugárzással.

A napsugárzás rákvédő hatása egyértelműen a napfény ultraviola B (UVB) sugárzásának hatására termelődő D3 vitaminnak tulajdonítható. A D3 vitaminná alakuló D2 vitamint azonban tejjel, tojással, hallal, teljes kiőrlésű gabonatermékekkel is fogyasztunk, és a D vitaminnak régóta létezik szintetikus változata is. Az újabb kutatások ezért nem a napon töltött idővel kalkulálnak csupán, hanem az össz D-vitamin fogyasztásra koncentrálnak, pl. a vér D-vitamin tartalmának mérésével. Cedric F. Garland a Kalifornia Egyetem professzora 2006-os, majd' 230 vizsgálatot áttekintő összefoglalója szerint meggyőző adatok bizonyítják a D vitamin hiány oki szerepét mellrák, vastagbélrák, prosztatarák és petefészekrák esetében. A legalacsonyabb D vitaminszintet mutató nőknek ötször nagyobb a mellrák kockázata, agresszívebb a tumornövekedés és rövidebb a túlélési idő, mint a legmagasabb D vitamin szintet mutatóknál. Prosztatarák esetén hasonló eredményeket kaptak, egy 19 000 fős vizsgálatban, azokban a fiatal férfiakban, akiknek vérében a szükséges D-vitamin mennyiségnek csak a fele volt kimutatható, a későbbiekben hatszor valószínűben fejlődött ki prosztatarák. Egy több évtizedes követéses vizsgálatban a vastagbélrák kockázata kétszeres volt az alacsony D vitamin szintet mutatók körében. A D vitaminhiány következtében kialakuló rákban óvatos becslések szerint is évente 20-30 000 ezer ember hal meg az USA-ban.

D vitamin hiányban szenved becslések szerint a Föld északi féltekéjén élők legalább 40-50%-a, különösen a téli hónapokban. A D vitamin évszaki ingadozásának komoly egészségügyi hatása van, a nyáron diagnosztizált rákok esetén megfigyelték a kedvezőbb lefolyást, és a hosszabb túlélést. Mivel a napsugárzás az egyik legfontosabb forrása a D vitaminnak, minden olyan faktornak komoly hatása van a D vitaminszintre és így a rákkockázatra, amely befolyásolja a napon töltött időt, ill. a napfény hasznosítását. A napos Ausztráliában és Új-Zélandon végzett vizsgálatok szerint az idős emberek 70-80%-ánál D vitaminhiány mutatható ki. Egy 2006-os holland vizsgálatban több ezer idős férfit és nőt hat éven át követve kiderült, hogy a vizsgálat indulásakor alacsony D vitamin szintet mutatók háromszor valószínűbben kerültek végleges intézeti ellátásba, és 60%-kal valószínűbben haltak meg. A bőr pigmentáltsága is sokat számít, aki már lebarnult, kevésbé hasznosítja a napsugarakat. Amerikai feketék körében a D vitaminhiány vészes méreteket öltött és a D vitaminhiánnyal kapcsolatba hozható rákfajták 1.5-2-szer gyakoribbak a körükben. Meglepő módon az elhízás mértékében csökken a D vitaminszint, a legalattomosabb kockázati tényező azonban genetikai eredetű. Kiderült, hogy a testben majd minden sejt tartalmaz receptorokat a D vitamin felvételére, ám ezeknek több változata létezik. Egy elterjed, a lakosság 35%-ban megfigyelhető változat alacsonyabb D vitaminhasznosítással jár, s az ilyen személyek kétszer valószínűbben kapnak prosztata/ill. mellrákot és a betegség során kétszer valószínűbben alakul ki rákos áttét.

A népegészségügyi ajánlások gyakran évtizedes lemaradásban vannak a tudományhoz képest. Napjainkban veszélyesnek tekintik a napozást, különösen a déli órákban, s a napozószerek forgalma csúcsokat dönt. William Grant és Michael Hollick professzorok 2005-ös összefoglalójukban rámutatnak, hogy a hasznos UVB és a káros UVA sugárzás aránya éppen a déli órákban a legkedvezőbb. A D vitaminhiány egészségügyi kockázatainak ismeretében az utóbbi pár évben sorozatban jelennek meg a rákkutatás és közegészségügy szaklapjaiban az ajánlások újraértékelését sürgető tanulmányok. A napsugárzás bőrrák keltő hatását az 1980-as években tett megfigyelésekre alapozták. Az újabb elemzések ezeket az évtizedek óta forgalomban levő feltevéseket cáfolni látszanak. Az European Journal of Cancer-ben 2004-ben megjelent vizsgálat szerint csupán a 15 éves kor után elszenvedett legalább tíz komoly leégés mutatott összefüggést a fokozott melanóma kockázattal, de nem volt kapcsolat az élet során napon töltött órák, vagy a szabad ég alatt űzött foglalkozások és a melanóma kockázat között. Egy 2005-ös amerikai vizsgálatban újraelemeztek 528, a '80-as években diagnosztizált melanómás esetet, s kiderült, hogy annál tovább éltek a betegek, minél többet napoztak életükben. Egy 26 000 melanómás esetet feldolgozó ausztrál vizsgálat szerint a nyáron diagnosztizált melanómások 30%-kal valószínűben gyógyultak fel, mint a téli esetek. Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az elsietett nap-ellenes kampányokat olyan elemzésekre alapozták, melyek nem vették figyelembe a bőrtípust és egyéb kockázati tényezőket. Jörg Reichrath a Hamburg/Saar Egyetemi Klinika professzora 2006-os tanulmányában arra inti bőrgyógyász kollégáit, moderált védekezést javasoljanak a Nappal szemben, mert a D vitamin hiánynak jóval nagyobb a kockázata, mint a napozásnak. Bár a szakértők körében is tanácstalanság tapasztalható abban a kérdésben, mennyi is az elég, véleményük abban egybecseng, hogy kockázati alcsoportokra kell megfogalmazni a napozás szabályait, és mindenképen be kell építeni az irányelvekbe a D-vitamin kutatás eredményeit.

Könnyebb a helyzet a táplálékkal és étrend-kiegészítőkkel bevitt D vitamin mennyiségére tett ajánlásokkal. A kutatások fényében mára kiderült, hogy a manapság forgalomban lévő napi ajánlott D vitamin mennyiség kevés, legtöbb szakértő egy átlagos felnőtt esetén napi 1000-2000 NE (Nemzetközi Egység) mennyiség bevitelét tartja szükségesnek. 800 NE D vitamin fogyasztása mindössze 6 nanogramm/ml-el emeli meg a vérben a D vitamin szintet, és kutatók egybehangzóan 30-50 nanogramm /ml-ben adják meg a minimálisan szükséges D vitamin vér szintet, de egészen 150 nanogramm /ml-ig még nem jár egészségügyi kockázattal. D vitamin túladagolás egészen extrém mennyiség, 10 000 NE vagy ennél több huzamos szedésével fordulhat csak elő, írják Cedric F. Garland és mtsi. 2006-os összefoglalójukban. Ám aki úgy dönt, holnaptól rákprevencióba kezd, annak szembe kell néznie azzal, hogy ma Magyarországon nem kapható nagy dózisú D vitamin. Kérdésünkre Demecs István, a Magyországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Szövetségének tagja, mellesleg a Vitamin Király webes vitaminüzlet tulajdonosa elmondta, hogy az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) bírálja el az aktuális WHO ajánlások alapján a forgalomba hozható tablettánkénti mennyiséget, és mivel nekik két évükbe került engedélyeztetni a C-vitamin 500 mg-os kiszerelését, nem éri meg néhány száz vevő kedvéért végigcsinálni ugyanezt a külföldön könnyedén beszerezhető 1000 NE-es D vitaminnal is. Marad az engedélyezett 400 NE-es kiszerelés, amiből egyszerűen többet kell bevenni.

Hogy a D vitamin valóban hatásos-e rák megelőzésében ill. kezelésében, szkeptikus kutatók szerint még további bizonyítékokat igényel. Az azonban bizonyos, mint egy szerző rámutatott, hogy 1000 NE D vitamin kevesebbe kerül, mint 5 cent, rákbetegnek lenni viszont sokkal többe kerül mind a betegnek, mind az egészségügynek.

Utóirat:
Minderről a népegészségügyi döntéseket meghozó orvoslás egyelőre nem vesz tudomást. Aki elolvassa a Nemzeti Rákmegelőzési Programot, a táplálkozásról mindössze egy fél oldalt talál, annak is a lényege, hogy "együnk változatosan". Ha összeesküvés elméletben gondolkodunk, feltehetjük azt a kérdést: kinek az érdeke. A válasz egyszerű: ma milliárdos üzlet a rákot gyógyítani, de nem üzlet megelőzni. A D vitamin nem szabadalmaztatható, árusításából még senki nem gazdagodott meg. Egy nemzet kormányának az érdeke persze az volna, hogy országa polgárai legyenek egészségesek, és az egészségügy terhére ne költsenek milliárdokat részben megelőzhető betegségekre. Azonban egy kormány egészségügyi politikáját olyan emberek határozzák meg, s erre pl. az USA-ban bizonyítékok garmadája áll a rendelkezésünkre- , akik nem ebben, hanem a gyógyszeripar nyereségében érdekeltek. A D vitamin óriási konkurenciát jelent(ene) a rák kezelésére szakosodott "rákiparnak", de a gyógyszeripar érdekeit akarva-akaratlan képviselő népegészségügyi politikát meghatározóknak nem kell az ipar védelmében semmi mást tenni, mint negligálni a 15-20 éve egyre nyilvánvalóbb tényeket. De nem muszáj összeesküvés elméletben gondolkodunk, az összeesküvésszerű működés sokszor egyszerűen a zsíros állásokban üldőgélő "szakemberek" elavult tudásából és érdektelenségéből alakul ki. A konzervatív "szkeptikus kutatók" a fejünk felett elvitatkozgatnak egymással, s úgy érzik, joguk van az embereket megfosztani olyan információktól, amik még szerintük tudományosan nem igazoltak. Michael F. Holick professzort, aki egész munkásságával a napozás és a D vitamin előnyei mellett érvel, 2004-ben elbocsájtották a Boston Egyetem Bőrgyógyászati Tanszékéről, és amikor 2006-ban az NBC News interjút közölt Holickkal, az Amerikai Bőrgyógyászok Akadémiája közleményben fedte meg a riportert, mondván, még az kell, hogy az emberek kedvet kapjanak a napozásra. Úgy tűnik, megint egy százezrek halálát követelő orvostudományi tévedés utóvédharcát láthatjuk. Azonban, ha holnap az a valószínűtlen dolog derülne ki, hogy a D vitamin mégsem véd a rákkal szemben, nem történne semmi tragédia, hiszen nem életveszélyes gyógyszereket javasoltunk szedni. Ha azonban a D vitamin mégis hatékony védelmet jelent, akkor a visszatartott információval, a D vitamin szabad forgalmazásának akadályozásával százmilliókat fosztunk meg még évtizedekre attól a lehetőségtől, hogy védekezzenek egy súlyos betegséggel szemben. Mit gondolna Ön, ha harminc év múlva rákbetegen megtudná, hogy egyszerűen D vitamin szedésével jó eséllyel megúszta volna ezt a ronda betegséget, és hogy ezt már harminc éve tudták csak nem mondták, mert "nem volt biztos"? Az ilyen tudományos aggályok egyébként is átlátszóak annak fényében, hogy mondjuk az antidepresszánsokról tudjuk, hogy hatástalanok, mégis milliókkal szedetik fölösleges kockázatnak, öngyilkossági veszélynek kitéve őket. És a sort folytathatnánk: a szabad forgalmazású fájdalomcsillapítók jelentősen fokozzák az infarktusveszélyt, a koleszterinszint csökkentők súlyos egészségkockázatot jelentenek jelentéktelen és kétséges védőhatással szemben. Az orvostudomány pozícióban lévő képviselői, úgy tűnik, mindig akkor kezdenek aggódni az "elhamarkodott" lépésektől, ha az tekintély- és pozícióvesztéssel, vagy anyagi érdekek sérülésével járna.

Forrás: http://www.tenyek-tevhitek.hu/d-vitamin-es-a-rak.htm

laszlo

Macisajt
Hozzászólások: 38
Csatlakozott: csüt. máj. 13, 2010 4:50 pm

Re: D-vitamin csak óvatosan!

HozzászólásSzerző: Macisajt » vas. máj. 16, 2010 1:59 pm

Kedves Laszlo!

Nagyon értékes információk, jó volt olvasni.
Egyet értek Veled, nem hiszek a "vitamintúladagolás" című riogatásnak.
Évek óta szedek a laikusok szerinti óriási dózisú vitamint, többek közt D-t is,
és átlagon felüli a fizikai teljesítő képességem, pont.
Annyi csak, hogy a D mellé a többit is emelten szedem, így meg van az egyensúly.

írisz35
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: csüt. máj. 13, 2010 2:54 pm

Re: D-vitamin csak óvatosan!

HozzászólásSzerző: írisz35 » szer. máj. 19, 2010 3:24 pm

László!
Nagy öröm volt olvasni a bemásolt cikkedet! Számomra, és gondolom más számára is rengeteg új, és hasznos információt tartalmazott. Ugyan úgy, mint Macisajt, én is nagy dózisban szedek vitaminokat, a családom minden tagjával együtt, köztük a D vitamint is, és csupa-csupa jó hatásról tudnék beszámolni. Csak a vak ember nem látja, hogy mi folyik itt a vitaminok körül!

Macisajt
Hozzászólások: 38
Csatlakozott: csüt. máj. 13, 2010 4:50 pm

Re: D-vitamin csak óvatosan!

HozzászólásSzerző: Macisajt » vas. máj. 30, 2010 11:58 am

Jó tudni, hogy nem vagyok egyedül írisz35.
Én is elterjesztettem a családomban a vitamin fogyasztást, mióta
a Lenkei-féle könyvet olvastam. Azóta írhat bármit a média a vitaminokról,
cenzúrázom:-)

Supervisor
Hozzászólások: 3643
Csatlakozott: hétf. ápr. 09, 2007 8:16 pm

Re: D-vitamin csak óvatosan!

HozzászólásSzerző: Supervisor » szomb. dec. 25, 2010 4:14 pm

Azért csak módjával...
Nem kell mindig kaviár... :wink:
Soha ne tegyél olyan dolgot mással, amit nem szeretnél, ha veled is megtennének!
Legyen Isten által áldott és gyógyulást hozó a kezed, mindazokért, akik érte nyúlnak!

Tapsi
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: szer. dec. 06, 2017 2:03 pm

Re: D-vitamin csak óvatosan!

HozzászólásSzerző: Tapsi » szer. dec. 06, 2017 2:10 pm

Igen komoly tanulmány lett itt leírva a D-vitaminról. Nagyon jó cikk.
http://vitaminom.eu/termekkategoria/vit ... i-anyagok/


Vissza:

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: 1 valamint 0 vendég